Det här videoklippet på Dymax IQ3 tog jag på Hornbach i Botkyrka. IQ3 har en volym på endast 7 liter så urvalet på invånare är ganska begränsat men det fungerar t.ex. till några räkor eller snäckor. Den större modellen i samma serie heter IQ5 och har fler möjligheter. Jag har tidigare skrivit om IQ5 här: Dymax IQ5.
december 2011 arkiv
dec 22
Vad är Iwagumi?
Foto av Peter Kirwan publicerat under Creative Commons licens
De flesta som sysslar med akvaristik har hört ordet Iwagumi eller Iwagumi-tema någon gång. Bilden man ser framför sig när man hör ordet är ett bergigt landskap i miniatyr omgivet av grönska och det är precis det som den japanska inredningsstilen för akvarier strävar efter att efterlikna.
En bokstavlig översättning av det japanska ordet Iwagumi är stenformation. Termen syftar på den konst som tillämpas för att placera ut stenar på ett estetiskt sätt i en japansk trädgård. Den klassiska uppställningen enligt Iwagumi är två olika mindre stenar som lutar mot en större central sten. Det finns dock ett stort antal varianter på den klassiska uppställningen samt med flera stenar. Varje sten har ett speciellt namn och regler som beskriver exakt hur stenen ska placeras och vilken storlek den har enligt Iwagumi. T.ex. används det matematiska begreppet ”gyllene snittet” för att bestämma rätt placering.
Takashi Amano är den person som grundade den japanska inredningsstilen för akvarier på 90-talet. Hans akvarier efterliknar ett bergigt miniatyrlandskap omgivet av grönska. Att inreda ett akvarium enligt japansk stil är ganska enkelt men att göra det exakt enligt Iwagumi-teknikens regler är betydligt svårare. För de som vill fördjupa sig mer i ämnet rekommenderas Amanos bokserie och länkarna i slutet av artikeln.
Takashi Amanos bokserie som består av tre volymer, Nature Aquarium World 1-3 gjorde den japanska inredningsstilen för akvarier mycket populär runtom i världen. Det är intressant läsning med bra beskrivningar och fina bilder. Den sista boken i serien kan köpas här: Aquarium World 3. De övriga kan finnas på eBay eller hos utländska nätbokhandlare.
Ett akvarium med Iwagumi-tema har vanligtvis enbart en sorts förgrundsväxt och några få olika sorters växter totalt i akvariet. Lämplig förgrundsväxt är t.ex. dvärghårgräs. Lämpliga invånare till akvariet är ett litet stim fiskar samt några räkor som kan hjälpa till att hålla akvariet rent från alger.
Stenarna är det som ska uppmärksammas mest i ett japansk akvarium så det gäller att inte använda för stora växter och att beskära dem med jämna mellanrum då de växer sig för stora. Man bör använda ett ojämnt antal stenar av varierande storlek. Stenarna bör vara av samma typ.
Iwagumi passar bra som tema i ett nanoakvarium men det är lite av en utmaning att lyckas med ett sådant tema så det är kanske inte något för nybörjaren i första hand. Men är man envis så går det mesta!
dec 09
Regelbunden skötsel
För ett välmående nanoakvarium är det viktigt med regelbunden skötsel. Många tycker inte att det är speciellt roligt med underhåll men tänk på att det är en förutsättning för att lyckas med ditt nanoakvarium och för att det ska vara fint att titta på.
Vad behöver man då göra?
Veckovis
Byt 30% av vattnet och tillsätt vattenberedningsmedel, som t.ex. AquaSafe. Om du har räkor i akvariet så finns det räksäkra vattenberedningsmedel. Använd inte ett vanligt vattenberedningsmedel om du har räkor eftersom de kan ta skada av det, eller t.o.m dö. Tillsätt även flytande gödning för växternas skull.
Regelbundet
Ta bort matrester, döda växter, döda fiskar etc. Det är viktigt att man tar bort döda fiskar omedelbart eftersom de annars förorenar vattnet i akvariet. Räkskal kan däremot vara kvar eftersom räkorna äter på det då det innehåller viktiga ämnen. Som hjälpmedel för att avlägsna rester ur akvariet kan man använda en håv, en växttång eller en lång pincett. Man bör även kontrollera vattenvärdena regelbundet (pH, hårdhet, nitrathalt etc.). Det finns färdiga testkit för detta. Fråga i din akvarieaffär eller beställ på nätet.
Ibland
Att avlägna slam ur bottenmaterialet är inte det lättaste, speciellt om man har mycket växter i akvariet men kan vara bra att göra ibland. Till sin hjälp kan man använda en slamhävert. Jag använder själv en som heter Easy Clean som finns i olika storlekar och fungerar bra. Vidare bör man göra rent glaset från alger. Till sin hjälp kan man använda en algskrapa eller en algmagnet.
Filtret
Filtret kan man skölja rent någon gång i månaden och byta ut filtermaterialet ca var tredje månad. Gör inte detta i samband med vattenbyte eller annan akvarierengöring eftersom för många nyttiga bakterier går förlorade.
dec 02
Nanoakvarium: Aquatic Nature Evolution
Nanoakvariet Evolution från Aquatic Nature passar både som söt- och saltvattensakvarium. Det rymmer 37 liter och måtten är: bredd 35 cm x djup 39 cm x höjd 40 cm. Akvariet finns i hela 14 olika färger. Akvariet på bilden ovan är svart.
Evolution har pump med avancerat filtersystem inbyggt (baktill på akvariet, se bild nedan). I locket finns belysningen som utgörs av 2 st Evolux-lampor på 11 W (6500 K) samt så kallat moonlight (blå LED-lampor som kan vara tända på natten).
Akvariet har 5 mm glas utan vassa kanter. Locket har en mindre öppning som förenklar matning av akvariets invånare. Pumpen har reglerbart flöde upp till 500 liter per timme.
Nanoakvariet Evolution finns att köpa i svenska butiker och nätbutiker. Jag har tidigare skrivit om ett annat nanoakvarium från Aquatic Nature: Cocoon 1-7.
Bild på hur Evolution är uppbyggt inklusive filtersystemet:
Senaste kommentarerna